Pirate Party Ad

fredag 23 maj 2008

Metropolis - stålmannens hemstad

Vad händer om man följer småskyltarna som säger "Giant Superman Statue" från bensinplatsen efter ha kört i nån timme västerut in i Illinois? Jo! Man kommer efter 20 minuter från motorvägen till stålmannens hemstad - en vanligtvis tom stad som årligen blommar upp under en helhelg då stålmän och serietidningsfantaster från hela världen samlas längs stadens centrala gata! Vad händer resten av året? Jens och Julie rapporterar direkt från spökstaden Metropolis.

Klockan är ungefär 1 på eftermiddagen och vårt vrålåk till Honda rullar upp till Metropolis gråa rådhus. Framför den dystra byggnaden står en cirka 6 meter hög staty av Superman, eller Stålmannen som han heter på svenska. Stålmannen som uppenbarligen invånarna i Metropolis prisar som en gud är nymålad och står med händerna i sidorna och spänner sig. Stålblicken som får varje bov i staden att springa så långt ögat når är riktad ner längs huvudgatan och kaaanske så inger han även trygghet hos lokalinvånarna. Om det överhuvudtagen finns krimilalitet här, det vill säga.

Om inte Metropolis hade råkat vara stålmannens födelseort i serietidningarna så kan man undra varför någon skulle sätta sin fot på platsen. Den enda människa vi möter under vårt strosande längs den sovande och torra huvudgatan är en linkande man som stannar upp och försöker förklara för oss hur metropolisk Metropolis egentligen är; bland annat om den årliga Stålmansfestivalen och ber oss besöka dess hemsida. Festivalen, som tydligen besöks av många hundra människor iklädda de välkända röda kallingarna från vida världen, fyller upp hela huvudgatan och pågår under en helhelg. Celebriteter såsom skådespelerskan till Lois Lane bjuds in och brukar dyka upp. Dystert.

Vår enda vän i Metropolis berättar också om ett historiskt fort i stadens utkant, men även om hur han gärna hade velat äga den gamla stålmansstatyn:
- Var försvann den? Jag slår vad om att polisen tog den! hävdar han.
Den nya statyn, som byggde för några år sedan, är mycket snyggare hävdar han och skrämmer tydligen inte längre kvinnor och barn. Den är dessutom gjord i prima brons - viktigt vetande!

När 'Giant Superman Statue' väl är betraktad, fotona tagna och bönen som är uppsatt vid dess sida (av den lokala kyrkan) är läst är man givetvis inte klar. Kulturnavet Metropolis har som många andra höjdarplatser i världen även ett 'Superman Museum', två fantastiska 'Superman Shops' och varför inte besöka 'Kryptonite Tatoo' när man ändå är på plats?! Museum lät vi förbli obesökt (stängt) men traskade glatt in i shopen där både kryptonit, dockor, DVDs och serietidningar kunde införskaffas. Någon stålmanstatuering blev det inte av.

Efter en timmes strosande i Metropolisstadens hetta lämnade vi Stålmannens hemstad bakom oss och rullade vidare västerut. Hade vi kunnat flyga hade ju såklart varit bättre.

...och nej...han hade inte rostiga kalsonger. Än.

Inga kommentarer: