Pirate Party Ad

lördag 8 mars 2008

OpenStreetMap.org

Jag fascineras ständigt över den kollaborativa arenan på Internet. Att hjälpa till med att programmera på öppen källkodsprojekt är bara en spott i havet av vad folk håller på med. Häromdagen snubblade jag över OpenStreetMap.org. Vissa människor har tid...

Fri programvara, eller öppen-källkodsprojekt, med GNU/Linux i spetsen, kan nog sägas vara det mest kända samarbetssättet på Internet. Men det finns så mycket mer. Wikipedia, ett uppslagsverk där vem som helst har tillåtelse att gå in och skriva nya/redigera artiklar, är ett exempel som många jag har träffat känner till men inte att uppslagsverket baseras på tusentals författare världen över.

Organisationen Wikipedia Foundation, som står bakom har Wikipedia, har även lanserat kollaborativa webbplatser som möjliggör publicering av nyheter, skriva böcker (barnböcker), citat, ordböcker, gamla texter med mera.

Och det finns så många flera fantastiska projekt för att samarbeta på nätet än de ovan. Det senaste tillskottet till min lista är OpenStreetMap.org - ett projekt som syftar till att bygga upp en egen vägkarta över hela världen. Check it out - det liknar Google Maps.

Människor sitter alltså och skriver in vägkoordinater på sin fritid. Alternativ så kör det längs en väg och sparar rutten på sin GPS. Är det inte fantastiskt vad vissa människor har tid till?!

1 kommentar:

Anonym sa...

Och du har tid att sitte och skriva en massa strunt.