Pirate Party Ad

torsdag 19 juni 2008

Produkter av FRA-lagen

Efter att FRA-laget klubbades igenom häromdagen så har Alliansen fått en del hårda smällar:

1) Finlands kommunikationsminister överväger att varna finnar att deras kommunikation kan avlyssnas när de talar över telefon och internettrafik med Sverige. Problematiskt är det i Finland också då en stor del av deras internationella internettrafik går via bottenviken och passerar alltså Sveriges gränser.

Andra internationella aktörer har redan före omröstningen igår kritiserat lagförslaget. I Mars gick Google ut och sa att de inte tänker investera i några datacentraler i Sverige om lagen träder i kraft. Andra stora aktörer har också visat kalla handen mot Sverige efter lagen.

2) Många arga mail har inkommit till regeringen. Enligt DN sa registratorn idag att de "formligen blivit mejlbombade". Lycka till med att svara på de mailen. I samma veva vill jag också nämna att den mailtråd som jag har blivit insvept i (se föregående blogginlägg) fortfarande pågår. Många intressanta och välskrivna inlägg är det där.

3) DN har dessutom publicerat en artikel om hur man enkelt kringår att bli avlyssnad av FRA. Äntligen har en del av det material som jag velat göra allmänheten mer uppmärksam på nått den breda massmedian. E-post kan avlyssnas lätt! Det finns även program för att göra ens surfande anonymt med mera.

Synd är dock att DN inte har fokuserat mer på gratisversionen av GNU Privacy Guard som kan användas för att kryptera mail och är gratis. Jag har funderat länge på att skriva ett litet informationsmaterial om hur det fungerar. Alternativt en bok. Kanske det är dags nu?

Även NyTeknik tycks ha publicerat en artikel om hur man kringår FRA:s avlyssningar.

Dessa två artiklar visar hur oerhört lätt det är att kringå FRA:s spaning och säger på samma gång väldigt mycket om hur mycket mer lagförslaget går emot demokrati och inte gör någon skillnad rent tekniskt i övrigt - vill en terrorist inte bli avlyssnad så finns det en uppsjö med programvaror gratis på nätet för att kryptera sin kommunikation.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra. Skriv mer....

Vårt demokratiska samhälle har tagit flera hundra år att utveckla. Ett samhälle som vill, borde o kräver att låta sig fortsätta utvecklas mot MER frihet o MER öppenhet.

Den här bisarra lagen är inget annat än det stora steget till att rasera allt vi har kämpat för och ska forsätta kämpa för - så mycket frihet för oss människor som individer det bara går!

En avlyssnad kommunikation är ingen fri kommunikation.